ypsylon

ars politica közéleti témák gerince. féljen aki nem átlátszó. megvesztegetéstől függő elemzések, globális perspektíva. határtalan tenger a horizonton. a politika vízválasztója, kommintern. agitprop. újbeszél. erős demagógia logikus köntösben. kíméletlen cinizmus a korai kapitalizmus mellékzöngéjével áthallásban, de mindenképpen zavaró. neodadaista művészeti perspektíva, a legkritikusabb álláspontból. minden halat megtanít emlékezni.

Friss topikok

Címkék

2020 (5) 444 (1) aréna (1) ballibnyilas (2) baloldal (1) belpolitika (3) bevándorlás (1) bolgar gyorgy (1) bolgár úr (1) brüsszel (1) budapest (10) corona (3) coronavirus (3) covid (4) covid 19 (3) demonstráció (5) dilettáns (1) ellenzék (5) eu (3) európai unió (1) évértékelő (1) exterde tibor (1) fertőzés (1) fidesz (10) filozófia (1) főváros (1) hajléktalanszálló (1) harácsony gergely (2) hazaivizek (11) honvédelem (1) index (1) inforádió (1) internet adó (4) internet tax march (4) intifada (1) invázió (1) Isten (2) iszlám (1) Izrael (1) járvány (3) Jeruzsálem (1) jihad (1) karácsony gergely (3) kína (2) kitiltás (1) kitiltási botrány (2) klímapolitika (2) klímaváltozás (3) klub rádió (2) kommentár (1) kormány (7) környezetvédelem (4) korona (2) koronavírus (2) közgyűlés (1) kultúrlasszó (4) Lánczi (1) magyarország (8) média (1) merkel (1) mészáros (1) migráns (2) migranskrízis (2) mráz ágoston sámuel (1) muszlim (2) muzulmán (2) mwh (5) NER (2) ner (1) netadó (4) öko (3) ökoforum (1) ökopolitika (4) olaj (3) önkormányzat (2) operatív törzs (1) orbán (12) orbán viktor (6) pandemia (3) pánik (3) pánikkeltés (1) párbeszéd (1) pintér sándor (1) pm (1) pol (7) politika (18) pulai andrás (1) radikális iszlám (2) riogatás (1) róma (2) sas (1) soros (1) strucc (1) szép új világ (5) Tanakh (1) Tarlós István (1) terrorizmus (3) történelem (3) torzonborzalom (4) tüntetés (4) újhelyi (1) ujhelyi istvan (1) us (2) usa (3) vallás (2) városháza (1) video (4) virus (3) vírusmarketing (1) washington (3) welcome jihad (1) ypsylon (6) zöld program (2) zsidó (1) Címkefelhő

ypsylontengely

Palagázt vagy életet?

2013.03.27. 02:30 mwh

Az EP FEJLESZTÉSI BIZOTTSÁGÁNAK VÉLEMÉNYE és JAVASLATAI a palagáz kitermeléssel kapcsolatban (19.6.2012)

brightsource_1_20212.jpg

Miért nem napenergia?

Hogy nagyjából mi a palagáz, amit az angol a kissé megtévesztő "natural" gas névvel illet,arra választ ad az index.hu e témában közölt cikke. Laikus számára is világos, hogy a nem-konvencionális szénhidrogén véletlenül sem jelent megújuló, környezetbarát energiaforrást,épp ellenkezőleg, nagyon is pusztító hatást gyakorol a természetre. PC köntösbe burkolva ezt úgy fordítja a palagáz lobbi, hogy nem jelent nagyobb környezeti ártalmat a kitermelése,mint a hagyományos szénhidrogéneké... Közismert tény, hogy a konvencionális szénhidrogén, mint földgáz és kőolaj kiaknázás visszafordíthatatlan és brutális károkat eredményez. Ebből következik,hogy a globális gazdaság bőszen ostromolja a Föld ökoszisztémáját, és ehhez egyre alattomosabb és gátlástalanabb eszközökhöz folyamodik. mi is történik palagáz termelés közben? A kőzetrétegekbe pumpált irdatlan és az élet számára vitathatatlanul káros vegyi anyagokkal dúsított vízmennyiség a feltételezhető legjobb szándék ellenére is átszivárog a talajvízbe,és mindent beszennyez, megmérgez, ráadásul nem kíméli a tevékenység körüli növény- és állatvilágot. 

Thailand-Flare.gif

Palagáz kitermelő üzem a Thaiföldi dzsungelben

A palagáz legnagyobb kitermelője Kína, ahol a kocsonyává szennyezett folyókon talán már a közeli jövőben gond nélkül átsétálhatnának a világ legintenzívebben fejlődő gazdaságára büszke kommunisták. Kérdés lesz-e elég oxigén a hosszú meneteléshez a mindent beterítő és fokozottan rák keltő szmogban, ami nap mint nap újratermelődik a környezeti előírásokat szinte tudatosan kerülve működtetett gyárakból, kisebb ország méretű iparnegyedekből. Ugye nem ez a minta? Pedig nagyon úgy tűnik!

fracking-protest-in-trenton-0113d4ed50888595.jpg

Mi van akkor, ha a palagáz nem alternatíva, csak a környezetet súlyosan károsító, közvetlenül lég- és talajvíz szennyező eljárással kinyerhető szénhidrogén-családtag, felhasználása,termelése pedig a bolygó évmilliók alatt felhalmozott energiatartalékainak korlátlan és teljesen ésszerűtlen felélése, lényegében ok nélküli megsemmisítése? Nem kellene belátni, hogy a helyes és zöld útra térés helyett a sötét zsákutcába kanyarodik az energiapiac? A megahurrikánok,rekordméretűre zsugorodott északi-sarki jégtakaró, soha nem látott ütemben csökkenő állat és növénypopuláció,évente több faj hivatalosan feltételezett kipusztulását közlő jelentések, melegedő,savasodó óceánok ellenére sem képesek a világ államai egyetérteni és határozottan állást foglalni az általános energetikai reform mellett, holott minden technológiai feltétel adott a megújuló energiákra való áttérésre. Miért?  

orangutan-deforestation-for-palm-oil-plantationscenes-from-indonesia18.jpeg.scaled500.jpg

Afrikai esőerdő 2011

Lehetséges, hogy az evolúció természetes körforgása és önfenntartó mechanizmusa pozitív hatású és sokszínű vegetációt, burjánzó életet reprodukál, akkor a civilizáció jelenlegi, mesterséges ciklikussága ezzel ellentétes,negatív hatást gyakorol,és egyre agresszívabb térnyerése hosszú távon halált hoz? Létezhet olyan megoldás, ami kioltja ezt a feszültséget? Elégséges a szelektív hulladékgyűjtés, csökkentett húsfogyasztás, ritkább gépjármű használat, új generációs izzó? Ez lakossági szinten mind nagyon fontos, csakhogy amíg a gazdaság és a politika nem változtat az alapokon, addig van-e esély az irányváltásra? a helyzet rettenetes és minden nap romlik, elmerülnek az óceáni szigetek, kipusztulnak a mangroveerdők, és erősödnek a trópusi viharok, Európa méretű műanyag hulladéksziget ringatózik a Csendes-óceán felszínén és folyamatosan rakódik le a partok fövenyén és a tengeri élőlények emésztőrendszerében...



A bejegyzés trackback címe:

https://ypsylon.blog.hu/api/trackback/id/tr885174189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

veny 2013.03.27. 09:42:48

"minden technológiai feltétel adott a megújuló energiákra való áttérésre"

Ez sajnos nem egészen van így. Jelen állás szerint a megújuló energia nagyon drága, földrajzilag és időben nagyon egyenletlenül hozzáférhető, tárolása nem megoldott.

Jelen állás szeint a foszilis hordozókon kívül ezt csak az atom tudja...
süti beállítások módosítása