ypsylon

ars politica közéleti témák gerince. féljen aki nem átlátszó. megvesztegetéstől függő elemzések, globális perspektíva. határtalan tenger a horizonton. a politika vízválasztója, kommintern. agitprop. újbeszél. erős demagógia logikus köntösben. kíméletlen cinizmus a korai kapitalizmus mellékzöngéjével áthallásban, de mindenképpen zavaró. neodadaista művészeti perspektíva, a legkritikusabb álláspontból. minden halat megtanít emlékezni.

Friss topikok

Címkék

2020 (5) 444 (1) aréna (1) ballibnyilas (2) baloldal (1) belpolitika (3) bevándorlás (1) bolgar gyorgy (1) bolgár úr (1) brüsszel (1) budapest (10) corona (3) coronavirus (3) covid (4) covid 19 (3) demonstráció (5) dilettáns (1) ellenzék (5) eu (3) európai unió (1) évértékelő (1) exterde tibor (1) fertőzés (1) fidesz (10) filozófia (1) főváros (1) hajléktalanszálló (1) harácsony gergely (2) hazaivizek (11) honvédelem (1) index (1) inforádió (1) internet adó (4) internet tax march (4) intifada (1) invázió (1) Isten (2) iszlám (1) Izrael (1) járvány (3) Jeruzsálem (1) jihad (1) karácsony gergely (3) kína (2) kitiltás (1) kitiltási botrány (2) klímapolitika (2) klímaváltozás (3) klub rádió (2) kommentár (1) kormány (7) környezetvédelem (4) korona (2) koronavírus (2) közgyűlés (1) kultúrlasszó (4) Lánczi (1) magyarország (8) média (1) merkel (1) mészáros (1) migráns (2) migranskrízis (2) mráz ágoston sámuel (1) muszlim (2) muzulmán (2) mwh (5) NER (2) ner (1) netadó (4) öko (3) ökoforum (1) ökopolitika (4) olaj (3) önkormányzat (2) operatív törzs (1) orbán (12) orbán viktor (6) pandemia (3) pánik (3) pánikkeltés (1) párbeszéd (1) pintér sándor (1) pm (1) pol (7) politika (18) pulai andrás (1) radikális iszlám (2) riogatás (1) róma (2) sas (1) soros (1) strucc (1) szép új világ (5) Tanakh (1) Tarlós István (1) terrorizmus (3) történelem (3) torzonborzalom (4) tüntetés (4) újhelyi (1) ujhelyi istvan (1) us (2) usa (3) vallás (2) városháza (1) video (4) virus (3) vírusmarketing (1) washington (3) welcome jihad (1) ypsylon (6) zöld program (2) zsidó (1) Címkefelhő

ypsylontengely

Szépúj Világ vagy amit akartok

2014.10.23. 15:09 mwh

Illúziókban felesleges ringatózni, persze nem tilos. Csökkent volna a személyes szabadság? A demokrácia egyre szilárdabb vagy inkább olvadásnak indult az utóbbi években? Vajon ez a folyamat hungarikum vagy globalikum? Mi köze az egésznek a 911WTC kódjelű eseményeknek? Tényleg Kína a következő szuperhatalom? Mit szimbolizál a hamarosan felépülő ONE World Trade Center? És mennyi lesz holnap a kenyér kilója? Fogós-ravasz kérdésnek is tűnhetnek a fentiek, pedig naponta tucatnyi jól ismert, és időnként egy-egy egészen friss, kalapból előrántott választ is kapunk a mainstream és underground média jóvoltából, kérdezni sem szükséges. Hogy az igazságot melyik alternatíva fedi leginkább, azt aligha lehetséges szubjektívan megítélni, mégis többnyire ez zajlik, holott a tények, azon kívül,hogy változatlanul makacs dolgok, maguktól értetődnek. 

9096137_orig.jpg

Csökken-e attól az egyén szabadsága, ha praktikusan minden elektronikus használati tárgy képi, verbális és írott  információt képes gyűjteni valós időben? Akire a rendszer kíváncsi,azzal megismerkedik. Számos film és könyv született már, légből kapott és nehezen cáfolható érveken nyugvó elméletek kapnak szárnyra, és a net segítségével nagyjából 3-4 perc alatt már el is jutnak a civilizált társadalom minden szegletébe. Hogyan alakulnak holnap a geopolitikai és makrogazdasági erőviszonyok? Teljes bizonyossággal ki tudhatná? De hogy mi történhetett tegnap, és mi történik a jelenben, arra sokan igyekeznek torzított vagy pártatlan válaszokat kreálni mindazok,akik felé kérdés hangzik el, munkakörük az aktualitásokra történő reagálás vagy érdekük fűződik a valósg megismeréséhez és/vagy befolyásolásához. 

Róma a történelem egyik legerősebb és hosszú időn át fennálló birodalmaként, az acél,üveg és beton fölötti abszolút kontrollnak is köszönhetően a tenger és szárazföld vitathatatlan uraként nemzetek, kisebb-nagyobb birodalmak fölött gyakorolhatta hatalmát, ezt a státuszt pedig a precíz burokratikus megoldásoknak,és a 3 kontinensen kanyargó úthálózaton a római fennhatóság alá tartózó régiók bármelyikébe hatékonyan mobilizált légióknak hála több, mint fél évezreden keresztül meg is őrizte. Abban a korban nem ismerték az elektromosságot, az öntött acélt, az atombombát, sőt a puskát sem, és mégis: bár félbolond cézárok, aggresszív hadurak, petyhüdt bölcselő szenátorok és természetesen Augustushoz is mérhető eposzba illő uralkodók jöttek-mentek, a hegemónia sebezhetetlen maradt, míg végtére összeroskadt,és önmagába omló csillaghoz hasonlatosan az öreg birodalmat saját megbokrosodott belső energiái, feszültségei és tömegéből adódó tehetetlensége alkalmatlanná tette a fennmaradásra, és végül korábbi tündökléséhez képest apró szilánkokra töredezett, csupán egy fényt,időt, tudományt, lelkeket elnyelő fekete lyuk maradt utána,amit sötét középkorként is emlegetnek. A Szent Német-Római Császárság és Bizánc,mint Róma letéteményesei funkcionális érdemként annyit felmutathatnak,hogy bár alacsony intenzitással,mégis átmentettek némi kultúrát az utókornak, és őrizék a lángot a néhány száz éven át,mialatt az emberiség kiheverte a kulturális-civilizációs sokkot,amit a Római Birodalom megsemmisülése okozott az akkori világban. 

fall_roman_empire_1964_505.jpg

Miért ne játsszunk el a gondolattal néhány szó erejéig,mi lett volna, ha mindazokat a ma már létező eszközöket, találmányokat birtokolta volna Róma,amiket nélkülözött? Akkor is összeomlik? Valószínű igen,mert a megszállt provinciák valamelyike előbb-utóbb (mint ahogy ez meg is történt) fellázad, és amennyiben sikeresen rést üt a pajzson, úgy láncreakciót indíthat el. Ennek oka: a katonai megszállás, az provinciális státusz, függetlenül a tudományos/technológiai fejlettségi szinttől. Ma azonban olyan korban élünk, amelyben látszólag és formálisan az államok szuverén társadalmi egységek magas fokú autonómiával. Ha a lakosság lázad, saját választott vezetőivel száll szembe, nincs cézár, nincsenek a limes mentén állomásozó légiók, vagy imperialista centralizáció. Vagy mégis? 

Pusztán a tények alapján lehet-e analógiát találni a modern világunk és az antik szuperhatalom között? A valóság az,hogy nehéz figyelmen kívül hagyni az ordító párhuzamokat. Róma megfelelője a hidegháború vége, a vasfüggöny felfejtése után kizárásos alapon Washington, a birodalom központja, szenátussal a Capitoliumban, és a limitált időre demokratikus többség által választott vezetővel,akit elnöknek neveznek, szorosan mögötte körvonalazódnak az árnyékban sütkérező brilliáns elmék, akik ahelyett, hogy szellemi fölényüket és kimagasló IQ-jukat a tudomány oltárán áldoznák nap mint nap, géniuszukat inkább elképesztően óriási vagyonok felhalmozására, a hatalom és a mindenkori elnökfigura kézben tartására használják, ahogyan számos ponton egybevágó érdekeik diktálják. Logikus. De hogyan kapcsolódik mindez az Atlanti-óceán túlpartján fekvő iker-államunióhoz (értsd:EU), az ukrajnai csetepatéhoz, a putyini alternatívához, az Iszlám Államhoz és a közel-keleten szökőévenként kiújuló konfliktusokhoz, a II. és III. Orbán-kormányhoz, Matolcsy-féle unortodoxiához és legaktuálisabban a kitiltási botrányhoz? Hát nagy valószínűséggel sok-sok szálon keresztül... (folyt. köv.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ypsylon.blog.hu/api/trackback/id/tr415282181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása